Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Συνταγές τοπικής κουζίνας από τις γυναίκες του συλλόγου γυμναστικής "Τα Δελφίνια" του ΚΑΠΗ Τυχερού

Οι γυναίκες του συλλόγου γυμναστική "Τα Δελφίνια ¨ του ΚΑΠΗ  είχαν κυκλοφορήσει το 2006 ένα ημερολόγιο με 12 τοπικές συνταγές, μια για κάθε μήνα.
Από αυτό το ημερολόγιο θα αντιγράψουμε μερικές συνταγές , βέβαια περιμένουμε και από τον σεφ Κωνσταντίνο Χατζηπέμου να μας στείλει τις συνταγές που έχει αυτός, και πολλές από αυτές τις είχε παρουσιάσει, και στην τοπική τηλεόραση παλαιότερα .
Όπως όλα τα φαγητά έχουν διαφορετικούς τρόπους παρασκευής , έχουν και τα τοπικά φαγητά τα οποία έχουν δεχθεί αρκετές
τροποποιήσεις . Εμείς εδώ και στη 1η γιορτή Γαστρονομίας που θα οργανώσουμε στις 28 Δεκεμβρίου στο Τυχερό, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τις παλαιότερες εκδοχές .
 Θα ξεκινήσουμε σήμερα παρουσιάζοντας  τη συνταγή του ΠΡ'ΣΕ'Σ (Κουρμπάνι) με Αρνί από την κ. Διαμαντή Αικατερίνη (Νίνα)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ 
2,5 κιλά Αρνί
1.5 κιλό μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί
3 ματσάκια πράσινα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι δυόσμο 2 κουταλάκια πάπρικα
2 φλυτζάνες φρέσκο γάλα 200 γραμμάρια φυτίνη
λίγο μαυροπίπερο , αλάτι και κόκκινο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Πλένουμε το κρέας, το βουτυρώνουμε με 100 γρμ φυτίνη, το αλατοπιπερώνουμε και το το τοποθετούμε στο φούρνο σε 200 β C για 30 λεπτ'ά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150 β C , προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και το ψήνουμε για δύο ώρες . Σε μεγάλο μπολ ψιλοκόβουμε το ψωμί προσθέτοντας το πράσινο τμήμα από τα 2 ματσάκια κρεμμυδάκια μαζί με μισό δυόσμο και ανακατεύουμε ,Ψιλοκόβουμε το άσπρο τμήμα των 2 κρεμμυδιών και ολόκληρο το τρίτο ματσάκι και τα σοτάρουμε με την υπόλοιπη φυτίνη . Στη συνέχεια προσθέτουμε τον υπόλοιπο δυόσμο και και την πάπρικα καθώς και 2 φλιτζάνες  ζωμό από το ψημένο κρέας .Αφού πάρουν μια βράση , προσθέτουμε το γάλα και το αποσύρουμε από τη φωτιά . Τέλος ραντίζουμε τον ζεστό ζωμό σιγα-σιγα στο μπολ με το ψωμί ανακατεύοντας συνέχεια ώστε να γίνει ένα μίγμα ,και το αδειάζουμε στο ταψί . Τοποθετούμε από επάνω το αρνί , ρίχνουμε από επάνω λίγο κόκκινο πιπέρι και το αφήνουμε στο φούρνο για μια ώρα περίπου στους 150οC ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει .

Η κ Διαμαντή Νίνα είναι πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Τυχερού , με τον οποίο συνδιοργανώνουμε τη γιορτή γαστρονομίας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου